Om boken

Som författare är jag själv nyfiken på hur el och olja blir till. Därför tog jag reda på det och skrev den här boken. Någon frågade också om det blir så hett i öknen att man kan steka ägg på en sten. Ja, även sådant kollade jag upp. Liksom hur stark ström det blir av blixtar. Och om fiskars elstötar kan döda människor.

Som du förstår handlar den tredje ”Mysterie-boken” om energi i många olika former.

Boken är aktuell och förklarar såväl vad kärnkraft är och innebär som varför vi får tsunamivågor – och den energi som vi kan få från vågkraft. Men också hur beroende vi är av el och olja.

Energins mysterier är den sjätte barnboken jag har skrivit. Och precis som med föregångarna talas inte om tunga och krångliga saker, som oljans beståndsdelar, mer om hur dess ursprung i form av dinosaurier och växtdelar. För att beskriva olika sorters gaser skildras allt från pruttar till jäsande degar.

Hela boken är uppbyggd kring spännande frågor kring blixtar, vågkraft, batterier och kroppens egen kraft.

I boken får nio stycken kapitelfrågor om energi massor med svar. För så är det. Så fort du böjar ta reda på hur något fungerar, blir det lätt att bli intresserad av något som ligger nära.

Som att blixtar skapar ett rör ner till marken. Eller att det finns en speciell sorts rävar i öknen. Eller att du själv kan dansa fram ljus.

På sidan kapitel här på webbplatsen kan du se vilka nio frågor det är.

Varje kapitel har också både en nördruta för dig som vill veta mer, och en “visste du att” ruta med korta roliga fakta.

I slutet av boken finns också en Frågelåda med nio kuliga frågor med ännu fler kuliga svar!

Visste du att...
… om du hittar på ett nytt smart sätt att lagra energi kommer du att bli miljonär? Ur Energins Mysterier
Facebook

Facebook