Kan vi elda med pruttar?

 För länge sedan, i den grekiska staden Delfi, fanns under antiken spåkvinnor, orakel. I nästan 1 200 år fanns det ett orakel där. Inga greker vågade ta några viktiga beslut i livet utan att först ha rådfrågat oraklet.

När man ville ställa en fråga till oraklet tog de sig till Apollontemplet i Delfi. Bland de många hemligheterna i templet fanns bland annat en helig eld som brann jämt.

Idag tror många att det var en gasläcka från jordens innandöme, alltså naturgas som vi eldar med idag.

Ångorna från gasen kan också ha gjort att kvinnorna fått ”upplevelser”.

Men gas kan bildas på olika sätt. När vi bakar bullar och jäser degen skapas gas. Alla gröna växter gör också syre – som vi andas in. Och i ett träsk bildas sumpgas.

Gaser i magen är något som alla har. Gaserna kommer dels från den luft som vi sväljer när vi äter eller dricker, dels från den gas som bildas när maten bryts ner i tarmarna.

Många av dessa gaser kan vi elda med för att få värme och elektricitet.

Men hur var det med pruttar? Går de att elda? Du får läsa om det i boken, men en sak kan avslöjas här: Mat som blomkål, ägg och kött är kända för att skapa pruttar som luktar, medan bönor skapar mycket prutt fast inte så mycket lukt.