pressmeddelande 2

PRESSMEDDELANDE

 

 

Energins Mysterier får kulturstöd!

Statens kulturråd har beslutat att stödja barnboken Energins Mysterier.

 

Den första boken om energi för barn får nu stöd av Statens kulturråd. Stödet utgör dels ett litteraturstöd och dels ett distributionsstöd. Det innebär bland annat att cirka 300 böcker köps in och distribueras till bibliotek och andra kulturinrättningar.

 

Syftet med litteraturstödet är att främja mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivningen av litteratur.

 

Underlättar läsande

– Det här är fantastiskt roligt, inte bara för att Kulturrådet anser att boken har originalitet och bra bildberättande, utan också för att fokus hamnar på barnfaktaböcker. Flera forskningsrapporter påpekar att barn som börjar läsa faktaböcker har lättare att gå över till annat skönlitterärt läsande, säger författaren Håkan Borgström.

 

Energins Mysterier är den tredje ”Mysterie-boken” handlar om energi i många olika former. På samma lekfulla sätt som Kroppens Mysterier och Naturens Mysterier ges förklaringar och svar på nyfikna frågor.

 

Vågkraft

Boken är aktuell och förklarar såväl vad kärnkraft är och innebär som varför vi får tsunamivågor – och den energi som vi kan få från vågkraft. Men också hur beroende vi är av el och olja. Boken är uppbyggd kring spännande frågor kring blixtar, vågkraft, batterier och kroppens egen kraft.

 

Krav på tillförlitlighet

Utgångspunkter för bedömningen av barn- och ungdomslitteratur är intensitet, originalitet och komplexitet. Bilderböcker bedöms utifrån sina mediespecifika egenskaper, bland annat ett medvetet bildberättande och en tydlig interaktion mellan text och bild. Bilderna ska bidra till en fördjupad gestaltning och problematisering av textinnehållet. I faktaböcker finns även ett krav på tillförlitlighet och en struktur för logik och läsförståelse.

 

För recensionsexemplar, högupplösta pressbilder och kontakt:

www.borgstromsforlag.se

 

Se även bokens webbplats:

www.borgstromsforlag.se/energinsmysterier

Ladda ner detta pressmeddelande som pdf:
Pressrelease Kulturstod