Kapitlen

Nedan följer en kortfattat beskrivning av varje kapitel. Varje kapitel är rikt illustrerad med fotografier.

Kapitel 1
Simmar vi i en säck med vatten?
Det inledande kapitlet handlar om livets ursprung och uppkomst. Om att vi alla lever våra första månader i vatten – precis som i havet där livet en gång startade. Om hur fostervatten  skyddar barnet och hur fostret får näring från mamman. Det handlar också om konstgjorda livmödrar åt hajar och getter. Och att elefanter är gravida i 91 veckor.

Ett foster i livmodern.

Kapitel 2
Är Röda havet verkligen rött?
På jorden  finns mer hav än land. Här berättas att många av dem är djupa och om vilka spännande djur som lever långt där nere, som drakfiskar med tänder på tungan. Här beskrivs korallrev,  Döda havet och Golfströmmen. Men också om sådant som inte ska vara i haven: plast, gifter och olja.

Kapitel 3
Kan vi dricka 100 år gammalt vatten?
Visst är det gott med ett glas kallt vatten! Men på vår blå planet är det mesta vattnet salt. Pyttelite vatten är sådant som vi kan klunka i oss. Och bara pyttelite av allt sötvatten går att dricka, eftersom det mesta finns i is och snö. Pyttelite av pyttelite ska alltså räcka till alla människor, djur och växter. Här berättas också om vattnets kretslopp och hur det åker runt, runt.

Kapitel 4
Är människan en ful fisk?
Vet du att man blir smart av att äta fisk? Flera undersökningar visar att den som ofta äter fisk har lätt att tänka (koncentrera sig) och får bra betyg i skolan. Men många forskare tycker att vi fångar för mycket av vissa fisksorter. Dessutom räcker inte fisken till alla människor på jorden. Därför har det blivit allt vanligare att odla fisk.

Kapitel 5
Hur mycket dricker en elefant?
Det är många i naturen som behöver vatten. Elefanter och björkar dricker massor. Men även minsta myra eller grässtrå måste ha vatten för att fungera. Här avslöjas vad kamelerna har i sina pucklar på ryggen och att hundar inte svettas. Och att vissa frön bara gror när de har fått åka igenom elefantens mage och får näring från elefantbajset.

Kapitel 6
Kan isklumpar berätta historier?
Fruset vatten kan säga hur vädret var i forntiden. Till och med långt innan vi människor fanns. Från inlandsis kan vi få veta hur klimatet var för miljontals år sedan. Här berättas också om andra så kallade klimatarkiv, som droppstenar i grottor och årsringar i trädens stammar. Dessutom får veta varför glassen inte blir stenhård av att ligga i frysen.

Kapitel 7
Hur släcker vatten bränder?
Vatten kan kyla eldsflammor så att de slocknar. Men vatten kan också kyla ner bränslet så att det inte kan brinna. Brandmän har många knep att ta till. Här får du också veta hur eldslukaren gör, vad en släckbil är för något och vad en strålförare gör. Men också lite om hur fort vattnet åker i brandmännens slangar.

Kapitel 8
Visst är det kul när det regnar?
Måste det verkligen regna? Ja faktiskt, utan regn stannar allt liv. Även om vi alla behöver regn faller det väldigt ojämnt på vårt jordklot. Här berättas om varför afrikanska lejon följer regnet, varför det regnar och var det regnar som mest. Och minst. I faktalådan talas om hur mycket vatten ett regnmoln kan innehålla.

Kapitel 9
Flyttar månen på vårt vatten?
Nivån i havet kan på vissa ställen ändra sig femton meter på några timmar. Det kallas för tidvatten och beror på hur månen och solen står på himlen. Folk trodde förr att månen lockade fram monster och gjorde människor galna. Idag vet lite mer om hur det fungerar – och varför månen drar i vårt vatten.