Om boken

Som författare och journalist är jag nyfiken av mig. Jag vill veta hur saker och ting funkar. Om det är krångligt vill jag bena ut allt för att verkligen förstå. Trots att jag många gånger tidigare har skrivit om miljöfrågor tycker jag att det ibland ändå är svårt. Och det som skrivs i övriga medier hjälper inte till värst mycket. Därför beslöt jag mig för att skriva den här boken.

Omslaget till Miljöns MysterierJag har själv hört barn fråga varför havet blommar. Varför man inte kan bada bland blågröna alger. Det undrar jag med! Eller vart allt som vi slänger i sopsorteringen åker. Blir det verkligen nya konservburkar av kaviartuben? Eller vad som händer med bajset när vi spolar på toaletten.

Den fjärde mysterieboken handlar om både miljö, klimat och vad som vi alla kan göra.

Boken är aktuell och förklarar såväl vad klimatförändringar är och innebär och om vi får fler stormar eller mer regn och vad övergödning kommer sig av. Men också hur beroende vi är av el och olja och vad man kan göra åt det.

Miljöns mysterier är den sjunde barnboken jag har skrivit. Och precis som med föregångarna talas inte om tunga och krångliga saker. Mer istället om att vi kan hjälpa till genom att cykla mer, diska i maskin och laga trasiga saker. Och att det går åt 10 000 liter vatten att tillverka ett par jeans.

Men också om att att blommor kan prata, godisklubbor med maskar inuti och varför man inte ska gå på brunnslock med bokstaven A på.

I boken får nio kapitelfrågor om miljöfrågor massor med svar. För så är det. Så fort du börjar ta reda på hur något fungerar, blir det lätt att bli intresserad av något som ligger nära.

Varje kapitel har också både en nördruta för dig som vill veta mer, och en “visste du att” ruta med korta roliga fakta.

I slutet av boken finns också en Frågelåda med nio kuliga frågor med ännu fler kuliga svar!

En stor poäng med boken är att den är granskad av vetenskaplig expertis. Varje kapitel har lästs av någon med kunskaper inom just detta område. För så måste det vara: Det som barn får reda på måste vara korrekt!

Provläs ett par kapitel ur boken (öppnas i nytt fönster)

Visste du att...
… forskning pågår om hur musslor kan användas för att rena vatten från ämnen som skapar övergödning i hav? Ur Miljöns Mysterier
Facebook

Facebook