Hej. Kan en elektrisk ål ladda ett batteri?

Hälsningar Nils

Share →

One Response to Nils: Elektrisk ål

 1. habo skriver:

  Hej Nils!
  Den elektriska ålen finns i sötvatten i tropiska Sydamerika och blir över 2 m lång. “Svansen” är en enda kraftig muskel där den alstrar sin elektricitet. Den använder sin el till två saker: Dels stark ström för att skydda sig och för att förlama ett byte, dels svag ström för att hitta.

  Akvarier i både Japan, USA och Finland har lockat besökare genom att visa upp elektriska ålar. I några länder monterades också en anordning i akvariet som kunde ta upp ålens svaga elektriska strömmar och använde den till att tända en julgransbelysning! Men detta gällde alltså de svaga strömmar som ålen sänder ut för att hitta.

  De starkare strömmarna för att bedöva byten fungerar som blixtnedslagen – det är möjligt att använda dem att producera el, men det är styrkan och de korta strömpulserna som är problemet. Det är alltså möjligt att ladda batterier med el från elektriska ålar, men det är inte särskilt effektivt.

  Hälsar
  Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visste du att...
… olja används inte bara till bilar utan även i allt från stearinljus till smink, tvättmedel och läkemedel? Ur Energins Mysterier
Facebook

Facebook