Hej jag undrar vad olja är? Asså vad är olja för något? Undrar verkligen. Svara så fort som möjligt tack.

Share →

2 Responses to Pontus: Vad är olja?

 1. habo skriver:

  Hej Pontus,

  Som du vet finns olika sorters olja. Till exempel olja som man använder i matlagning och i till exempel salladsdressing. Den får man genom att pressa de feta fröna från vissa växter, bland annat oliver och raps. Sådana oljor kallas vegetabiliska.

  En helt annan sorts olja är bergolja eller petroleum. Sådan olja finns långt ner i marken på många platser i världen. Den har sitt ursprung i avlagringar på havsbottnar och sjöbottnar av döda djur. Genom tryck och hetta i jordens inre omvandlades de till olja. Detta hände för mellan 50 miljoner och 500 miljoner år sedan. Bevarade rester av döda djur kallas fossil. Olja och naturgas, som bildats på samma sätt som olja, kallas därför fossila bränslen.

  Det är svårt att beskriva vad bergoljan består av utan att det blir krångligt, men här är ett försök:

  Oljan består mest av så kallade kolväten, det vill säga föreningar av grundämnena kol och väte. Men innan den kan användas måste den delas upp i olika beståndsdelar. Det kallas för att den raffineras. Efter uppdelningen får man bensin, fotogen, dieselolja och asfalt

  Hälsningar
  Håkan

 2. tim skriver:

  hej jag behöver hjälp på ett NO prov. skriv all du kan om no/ jorden och rymden!! svara så fort du kan tack så mycket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Visste du att...
… du består av flera kvadriljoner atomer (en kvadriljon är en etta följd av 24 nollor)? Ur Energins Mysterier
Facebook

Facebook